Frederiksberg C

Frederiksbergs skønhedsdronning fortæller åbent om angst, selvmordstanker og depression

Se billedserie

I et år har 28-årige Michala haft titlen som Miss Earth Fire i verdens tredjestørste skønhedskonkurrence med mærkesagerne miljø og mental sundhed. Først nu tør hun tale om sin egen angst og depression.

Det seneste år har Michala Rubinstein haft den prestigefyldte titel som skønhedsdronning, og den har sendt hende verden rundt. Men 2021 har også været et år med psykiske problemer, der nåede til et punkt, som krævede handling.

– Det har været virkelig svært for mig at snakke om, at jeg ikke har det godt, og jeg har følt mig enormt alene. Dengang jeg stod midt i konkurrencen, turde jeg ikke at fortælle om mine egne problemer, fordi jeg var bange for konsekvenserne. Men jeg kan mærke, at jeg er nødt til at tale åbent om det nu, siger skønhedsdronningen.

Selvmordstanker blev vendepunkt

I september blev hun sygemeldt med en depression, og først da følte hun sig nødsaget til at fortælle det til venner og familie.

– Jeg nåede til et punkt, hvor jeg reelt overvejede at hoppe ud fra min altan. Og der gik det op for mig, at jeg virkelig ikke havde det godt. Det er jo ikke okay at stå og gøre sig de overvejelser.

Episoden blev et vendepunkt, som fik hende til at tale åbent om sine problemer med venner og familie, og det blev lidt af en øjenåbner.

– Det viste sig, at en af mine venner har OCD, en anden har angst, en tredje har stress, og de har alle sammen tænkt det samme som jeg: at det var bedre at holde det for sig selv. Men det er jo absurd, at vi skal skamme os over, hvordan vi går og har det, lyder det fra Michala Rubinstein.

Ventetiden er lang

En ting er at nå til erkendelsen af en depression, noget helt andet er udsigterne til behandling. En rundspørge fra Dansk Psykolog Forening fra i år viser, at ventetiden hos psykologer, der tager imod lægehenvisninger, er steget fra 10 til 16 uger på blot fire år. Derfor har Michala som mange andre ventet månedsvis på at få en tid.

– Det kan tage så lang tid at erkende, at man har brug for hjælp. Derfor er det virkelig svært efterfølgende at skulle vente på at kunne gøre noget ved det. Jeg stod jo et sted, hvor jeg var enormt sårbar og havde reelt brug for hjælp, men måtte vente. Der er alt for mange, der står i en lignende situation og som også må vente, siger Michala Rubinstein.

Efter at have taget bladet fra munden håber hun på, at hun kan være med til at aftabuisere mentale lidelser med sin åbenhed omkring sine egne problemer og drømmer om at ændre samfundets syn på mentale lidelser ved at holde foredrag for unge om mental sundhed.

Ifølge Sundhedsstyrelsens seneste undersøgelser har 24 procent af pigerne og 9 procent af drengene på gymnasiale uddannelser dårlig mental sundhed, mens det på erhvervsskolerne er 27 procent af pigerne og 11 procent af drengene. Og det vil Michala Rubinstein være med til at forandre.

– De unge skal have nemmere ved at genkende symptomerne hurtigere, og derfor skal de italesættes. Selvom det også er svært for mig, er jeg nået dertil, hvor jeg bare tænker: Fuck det, nu taler jeg om det. Jeg vil ikke skamme mig mere, for det er giftigt at holde tingene inde. Hvis jeg kan få flere unge til at være åbne omkring, hvordan de har det, ved selv at være det, så er det det hele værd, afslutter Michala Rubinstein.

Michala Rubinstein er skuespiller, model og foredragsholder. Læs mere på www.michalarubinstein.com.

Kommentarer