Samfund

Røde Kors følger ældre og sårbare til coronavaccination: Flere ville aldrig været kommet afsted uden hjælp

En ny hjælpelinje skal sikre, at særligt flere udsatte borgere bliver vaccineret.

Siden 14. december har vaccinationshjælpelinjen ‘Et godt stik’ været åben hos Røde Kors, og her er det tydeligt, at der er borgere med stort behov for støtte til at blive vaccineret mod COVID-19. Især ældre, der har smerter, problemer med ryggen eller andre fysiske udfordringer henvender sig for at bede om en arm at støtte sig til for at blive vaccineret. Også yngre borgere, herunder mennesker med angst eller PTSD, har kontaktet hjælpelinjen de forgangne dage for at få hjælp til vaccination. 

– Vi kan mærke, at der er brug for denne hjælpelinje, for der sidder nogen derude, som har et meget lille eller intet netværk. De har brug for hjælp, og det kan de heldigvis få, når de ringer til Røde Kors, siger national chef i Røde Kors, Marie-Louise Gotholdt. 

Hun fremhæver, at mange af henvendelserne til Røde Kors call center kommer fra hjemmehjælpere og andre med kendskab til den enkelte borgers udfordringer. 

– Derfor gør vi også en stor indsats for at informere via kommunerne, for det er ofte de varme hænder, som kender til den enkelte borgers situation, siger Marie-Louise Gotholdt. 

Brug for ledsager 

En af dem, der har taget kontakt til den nye vaccinationshjælpelinje er Karen Marie Keller. Hun er 74 år, er dårligt gående og har brug for en til at skabe tryghed omkring situationen. Det plejer at være hendes søn, som hjælper hende i den type ærinder, men han er forhindret denne gang. 

– Derfor tænkte jeg ikke, jeg kunne blive vaccineret, siger Karen Marie Keller, som ud over at have svært ved at gå på trapper også har haft to blodpropper i hjernen og derfor er utryg ved at skulle tage hen til vaccinationsstedet alene. 

– Min hukommelse er ikke, hvad det har været. Så det vil være en meget stor hjælp, at jeg kan få en med. Det betyder faktisk utroligt meget. Jeg var ikke kommet afsted uden en ledsager, siger Karen Marie Keller, som skal have sit 3. stik mandag 27. dec. 

Også hjælp til 1. stik 

Det er regeringen, som med et flertal i Folketinget, har givet 4,5 millioner kroner til Røde Kors, som skal hjælpe sårbare ældre og udsatte grupper med at blive vaccineret. Røde Kors formidler kontakt til tusindvis af frivillige, der står klar til at følge ældre og sårbare til de vigtige vaccinationer. 

– Det er helt tydeligt, at der er mennesker, som ikke bliver vaccineret, hvis ikke de får hjælp til det. Vi har også hjulpet flere afsted til deres første stik. Jeg er rigtig glad for at se, at denne indsats virker og at de får den tryghed og hjælp, som vores fantastiske frivillige yder, siger Marie-Louise Gotholdt fra Røde Kors. 

Hjælpelinjen har åbent alle dage kl. 10-16 på tlf. nr. 3529 9660. Læs mere på rodekors.dk/etgodtstik 

Sådan hjælper Røde Kors:  

  • Vaccineledsagelse 
  • Hjælp til at finde vaccinationssted 
  • Hjælp til at bestille tid 

Sådan foregår det: 

  • Tlf. nr. 3529 9660 eller rodekors.dk/etgodtstik 
  • Åbent alle dage fra kl. 10-16 
  • Man kan booke hjælp til sig selv, sin nærmeste, sin nabo m.fl. 
  • Man kan booke hjælp til den borger, man er hos – fx som hjemmehjælper 
  • Det er frivillige hos Røde Kors, som ledsager borgere, der ønsker det, til vaccination

Kommentarer