Virksomhederne på Frederiksberg efterspørger grønne kommunale initiativer
Hvis Frederiksberg vil fremme virksomhedernes vækstmuligheder, skal kommunen prioritere grøn udvikling. Det mener hver tredje virksomhed i kommunen, viser DI’s årlige måling af den lokale erhvervsvenlighed
Ifølge virksomhederne på Frederiksberg er grøn udvikling det område, kommunen bør prioritere højst for at fremme virksomhedernes betingelser for vækst. Faktisk er Frederiksberg det sted i landet, hvor den største andel af virksomheder har grøn udvikling som topprioritet. På landsplan er tallet 14 procent, og i hovedstadsregionen er det 17 procent af virksomhederne.
– Vi har i 12 år undersøgt erhvervsvenligheden i landets kommuner. I år har vi to nye parametre med, som er mere tidssvarende. Både grøn udvikling og digitale rammer er i dag vigtige betingelser for virksomhedernes vækstmuligheder. Og Frederiksberg er et soleklart eksempel på, at erhvervslivet efterspørger kommunale grønne initiativer, fortæller formand for DI Hovedstaden Peter Lanng Nielsen.
Frederiksberg har i mange år haft bæredygtighed højt på dagsordenen. De har en vision om at være foregangskommune, når det handler om klimaudfordringer, som de vil løse sammen med byens borgere, virksomhedere og øvrige aktører. Men Frederiksberg scorer altså ikke mange point for sine grønne initiativer. Kommunen er bl.a. en af de dårligste i landet til at genanvende sit affald.
– Frederiksbergs evne til at genanvende sit affald siger noget om, hvor fremsynet de er i den grønne omstilling. For eksempel kunne kommunen arbejde for at styrke lokale symbioser, hvor den ene virksomhed kan genanvende nabovirksomhedes affald. Det er et konkret initiativ, der fremmer den grønne omstilling i virksomhederne, ligesom bæredygtige kommunale udbud og indkøb gør det, forklarer Peter Lanng Nielsen.
Ud over grøn udvikling kan Frederiksberg også forbedre sig på flere af andre parametre. Virksomhederne er nemlig generelt mere utilfredse sammenlignet med sidste år, og Frederiksberg dykker 22 pladser ned af ranglisten til en samlet placering som nr. 56 ud af 93 kommuner.
Det er især parametre som kommunal sagsbehandling og brug af private leverandører, der trækker Frederiksbergs samlede placering i den forkerte retning.
Fakta om Lokal Erhvervsvenlighed 2021
- DI’s undersøgelse, Lokal Erhvervsvenlighed 2021, er Danmarks største undersøgelse af kommunernes erhvervsvenlighed. Det er 12. år i træk DI laver en undersøgelse af den lokale erhvervsvenlighed.
- Årets undersøgelse adskiller sig fra de tidligere undersøgelser. Efter sammenlægningen af Dansk Industri og Dansk Byggeri er der blevet udarbejdet en helt ny undersøgelse med udgangspunkt i de to organisationers tidligere undersøgelser.
- 7770 virksomheder indenfor DI’s brancher, blandt andet fremstilling, byggeri, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og service har svaret på undersøgelsen.
- Undersøgelsen er sammensat af tre typer af indikatorer: Et spørgeskema til virksomheder, et spørgeskema til kommunaldirektører og statistik.
- Resultaterne er opdelt i ti kategorier, der belyser forskellige centrale områder i de lokale erhvervsvilkår. Dette gør det muligt at se, hvordan kommunerne klarer sig på forskellige områder og ikke kun samlet set.
- 93 ud af landets 98 kommuner er inkluderet i undersøgelsen. De fem mindre kommuner Samsø, Langeland, Ærø, Læsø og Fanø deltager ikke, da det ikke er muligt at indhente et tilstrækkeligt antal svar i disse kommuner.
Kommentarer